• Návšteva ŠVK - workshop z nemeckého jazyka

          • V utorok 14. novembra sa žiaci 8.B zúčastnili v Štátnej vedeckej knižnici na workshope z nemeckého jazyka, kde si mali možnosť hravou formou nielen zopakovať, čo už vedia, ale aj naučiť sa nové. Išlo o rôzne aktivity ako skladačky kostry na precvičenie slovnej zásoby k ľudskému telu, spoločenské hry na časovanie slovies a tvorili aj krátke dialógy na bežné komunikačné témy. Tieto aktivity si pre nich pripravili študentky Katedry germanistiky Filozofickej fakulty UMB, ktoré ich za úsilie a aktívnu prácu odmenili certifikátom. Bol to veľmi podnetne strávený čas a radi prídeme aj nabudúce.
          • Ako sa učiť s ľahkosťou

          • Učenie nemusí byť strašiakom. Nemusí prebiehať len vo forme opakovania slov či viet a memorovania. Naši piataci a šiestaci sa v piatok 10. novembra na interaktívnom workshope „Ako sa učiť s ľahkosťou“ oboznámili s pamäťovými technikami, ktoré im učenie urobia zábavnejším a hlavne im ho uľahčia a učivo si dlhšie zapamätajú. Ako sa učiť teda už vedia, ale do akej miery techniky využijú, to už závisí iba od nich.

          • PIŠQWORKY - oblastné kolo

          • V stredu 8. novembra sa naše víťazné tímy školského kola zúčastnili na oblastnom turnaji súťaže v piškvorkách vo Zvolene na Gymnáziu Ľudovíta Štúra. Naše tímy - Tí traja a OXO bojovali statočne, no v silnej konkurencii 15 tímov im postup do krajského kola ušiel o 1 miesto. Na to, že sme s piškvorkami začali až v tomto roku, to bol pre nás úspech a zabojujeme v budúcom školskom roku. ❎🔴

          • Návšteva ŠVK - Poppy Remembrance Day

          • Pri príležitosti Dňa vojnových veteránov, ktorý si pripomíname 11. novembra, sa žiaci 9. ročníka zúčastnili prednášky pána Johna Skeltona v Štátnej vedeckej knižnici s názvom „Poppy Remembrance Day“. Dozvedeli sme sa zaujímavé informácie o 1. svetovej vojne a o tom ako si treba pripomínať históriu, ktorá sa nás bytostne dotýka, pretože téma vojny je určite aktuálna aj v týchto dňoch. V rámci tohto podujatia vystúpila aj pani Alica Frühwaldová, ktorá predstavila svoju knihu „The Loves I Have Lost.“ V krátkosti nám priblížia tematiku 2. svetovej vojny a jej dôsledky na život obyčajných ľudí. Na záver sme mali možnosť sa s pani autorkou voľne porozprávať a dať si podpísať jej knihu.

          • Milí zelenoškoláci,

          • ďakujeme za krásne vyrobené plagáty, ktoré zdobili priestory našej školy v týchto dňoch v rámci ENV týždňa. Nezabúdajme, že je vyhlásená súťaž o Najzelenejšiu triedu. Vymysli počas týchto chladných novembrových dní, ako sa dá docieliť, aby sa práve Vaša trieda zozelenela. Jednou z najbližších eko aktivít, ktoré nás čakajú, bude rozhlasová relácia, práve z Vašich postrehov vrámci týždňa ENV, kde si pre Vás žiačka 6.A pripravila interview. Nezabudli sme ani na Vaše baterkové básničky, ktoré Vám veľmi radi odrecitujeme a predstavíme v rozhlase. Máte sa načo tešiť!

          • Štvrtácka cesta "do vesmíru"

          • Fascinujúcu cestu do vesmíru si 6. novembra užili žiaci 4. ročníka v Hvezdárni a planetáriu Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom. V Hviezdnej sále prenikli do tajov orientácie na oblohe podľa súhvezdí, zákonitostí priebehu zmien dňa a noci, či striedania ročných období. Veľmi zaujímavé bolo aj pozorovanie Slnka astronomickou technikou spojené s výkladom. 🌌

          • YPSILON - Slovina je hra

          • - zábavná súťaž pre žiakov 1. až 9. ročníka základných škôl v predmete slovenský jazyk a literatúra.
            Otestuj si svoje jazykové zručnosti, rozvíjaj svoju originalitu, tvorivosť a aktívne myslenie.
            Súťaž sa uskutoční 7. decembra v školskej jedálni našej ZŠ.
            Štartovné je 6,50 eur.
            Ak máš záujem zúčastniť sa na súťaži, prines svojej vyučujúcej SJL do 13. novembra štartovné.
            Viac informácií a ukážky súťažných úloh nájdeš na stránke www.ypsilonsutaz.sk

        • Zber bateriek je tu...
          • Zber bateriek je tu...

          • Pomôž aj ty zberom použitých batérií získať svojej škole super sedacie vaky do knižnice.

                  A pre toho najlepšieho zberača za prvý a druhý stupeň, máme pripravenú zaujímavú cenu.

            Nestačí? 😊

            Rozhodli sme sa, že odmeníme aj tú najšikovnejšiu triedu.

            Tak neváhaj a chráň našu planétu s POWER BATTERY!

          • Návšteva seniorov v DSS Sénium

          • V stredu 25. októbra boli naši Erasmáci opäť pozdraviť klientov v DSS Sénium na Jilemnického ulici v BB. Boli tu už trikrát a vždy sa tešia na túto návštevu. Je radosť potešiť sarších a chorých ľudí. Je radosť vidieť ich úsmevy. Opäť im porozprávali, čo zažili prostredníctvom projektu Erasmus+. Žiaci 5.I im zároveň predviedli svoje divadielko. Do Domova ich sprevádzala pani učiteľka Zacharovská.

          • Miešanie farieb je zábava

          • Na hodine výtvarnej výchovy v V.A a V.I triede nás v októbri poctila svojou návštevou slovenská výtvarníčka Lena Lešková. Odhalila nám farebné tajomstvo. So zatajeným dychom sme sledovali, aká farba vznikne zmiešaním základných farieb alebo tých už zmiešaných. Zistili sme, že miešanie farieb je zábavné a náučné.. 

          • Literárno-historická exkurzia - 8. ročník

          • Aj žiaci VIII.A a VIII.B mali možnosť 18. októbra navštíviť kultúrno-historické a literárne pamätné miesto, Devín symbol dávnej slovanskej slávy. Zároveň sa mohli na interaktívnej výstave, výstave inšpirovanej literárnou klasikou Antoina de Saint-Exupéryho, v pohodlí stanu započúvať do audioknihy Malého princa a pritom vytvoriť tieňohru. Navštívili aj Rádio Expres a niektorí si skúsili moderovanie spravodajského vstupu či hlásenie počasia. Program bol nielen edukačný a zaujímavý, ale aj zábavný.. 

          • Školský turnaj v PIŠQWORKÁCH

          • PIšQworky je tímová súťaž pre stredoškolákov a žiakov II. stupňa v obľúbenej strategickej hre piškvorky. Súťaž organizuje už od roku 2008 študentský spolok Student Cyber Games. Hlavným cieľom projektu pIšQworky je vzbudiť u žiakov zdravú súťaživosť a podporiť ich sebavedomie, logické uvažovanie i tímového ducha. Prvýkrát sa zhostili zorganizovania školského turnaja naši ôsmaci, vo štvrtok 19. októbra. Do oblastného kola vybrali dva najlepšie tímy. Blahoželáme a držíme palce v ďalšom turnaji.

          • ENV týždeň

          • V pondelok, 16. októbra,  sme odštartovali ENV týždeň na našej škole v rámci programu Zelená škola. Rozhlasovou reláciou sme si 16. októbra pripomenuli Deň zdravej výživy. Momentálne sa v programe Zelená škola venujeme téme: Zeleň a ochrana prírody. Žiaci rôznych ročníkov si pripravili v rámci tohto týždňa rovesnícke vzdelávanie v témach: Odpad, Potraviny, Zeleň a Včelárstvo. Tešíme sa na ďalšie aktivity.

          • Kviz Kids

          • Est-ce qu’on aime le français? Oui, bien sûr! Na túto otázku určite odpovedáme kladne, pretože francúzština nás baví a to sme ukázali aj na kvíze s názvom Kvíz Kids vol. 12, ktorý sa konal v ŠVK dňa 16. októbra 2023. Kvízu sa zúčastnili vybraní žiaci zo 6. I, 7. A, 7. B a 9. A triedy, ktorí sa učia francúzštinu ako druhý cudzí jazyk. Kvízové otázky boli veľmi zaujímavé a žiaci mali možnosť si preveriť svoje vedomosti nielen zo zaujímavostí a reálií frankofónneho sveta, ale aj z našej rodnej krajiny. Otázky sa týkali 3 tém: veselý, voda a krídlo. Naši žiaci súťažili v týchto 4 tímoch: Super-champions, Chevaliers d’or, Grands Titatns, Chasseurs de monstres. Podarilo sa nám umiestniť na 3. mieste s tímom Chevaliers d’or a podarilo sa nám aj nádherné 1. miesto, pretože tím Grands Titans vyhral tento kvíz. Dokopy sa kvízu zúčastnilo vyše 100 žiakov, väčšinou francúzštinárov z rôznych banskobystrických škôl a spolu vytvorili až rekordných 19 tímov. Všetkým zúčastneným ďakujeme a blahoželáme výhercom. Bravo et félicitations à tous.

          • Literárno - historická exkurzia - 9. ročník

          • V stredu 18. októbra sa žiaci 9. A a 9. B triedy zúčastnili na exkurzii v Košariskách a v Brezovej pod Bradlom. Vyučovanie absolvovali v Múzeu M. R. Štefánika, kde sa dozvedeli veľa zaujímavých informácií o našom velikánovi slovenských dejín. Svoje poznatky určite využijú na hodinách dejepisu a slovenského jazyka pri písaní slohových prác. Veľký dojem v nás zanechal aj pohľad na Mohylu M. R. Štefánika. Počasie sa nám vydarilo a spoločné zážitky v nás zostanú dlho.

          • Tréneri v škole

          • Aj tento školský rok je naša škola zapojená v programe Tréneri na škole. Tréneri vedú jednu vyučovaciu hodinu v 1. a 2. ročníku. V utorok 4. hodinu - 2.B a 5. hodinu - 1.B. Vo štvrtok - 3. hodinu - 1.A a 2. hodinu - 2.A.