• Návšteva v Domove dôchodcov a sociálnych služieb Senium

          • Vo štvrtok 15. decembra boli žiaci 3.B triedy s klaviristom Matúšom Moravčíkom zo 6.A a pani učiteľkou Zacharovskou a pani zástupkyňou Javorčíkovou koledovať v Domove dôchodcov a sociálnych služieb Senium. Potešili starých a chorých ľudí, ktorým priniesli nielen trochu radosti, v podobe vianočných kolied a vinšov, ale aj vlastnoručne vyrobené pozdravy. Na záver stretnutia si spoločne zaspievali niekoľko piesní. 🎄

          • Pomoc ÚĽUV-u v nominácii

          • Vážení rodičia, keďže máme dlhoročnú výbornú spoluprácu s ÚĽUV Banská Bystrica a naši žiaci sa zúčastňovali na množstve dielní, pani riaditeľka Chruščová nás oslovila s prosbou o pomoc. Obdržali ste správu s podrobnými informáciami. Preto Vám chceme len pripomenúť možnosť pomoci v tejto nominácii vyplnením informovaného súhlasu s popisom skúsenosti, príp. osobného príbehu. Vedenie ÚĽUV-u prosí o odovzdanie podpísaného informovaného súhlasu spolu s vašimi originálnymi výrobkami alebo fotografiami priamo v Regionálnom centre remesiel ÚĽUV na Dolnej 14 v Banskej Bystrici v termíne do 8. januára 2023. Informovany_suhlas.pdf Aj my budeme veľmi radi, keď sa zapojíte a podporíte tak naše centrum remesiel. Zápis do svetového UNESCO je záležitosť, na ktorú budeme ako Banskobystričania nepochybne hrdí.

        • Vážení rodičia,
          • Vážení rodičia,

          • v súvislosti so zabezpečením koncoročných operácií na našom príjmovom účte bude možné poplatok za školský klub v mesiaci december 2022 realizovať len do 13.12.2022 – vrátane. Od 14.12.2022 bude tento účet zablokovaný voči kreditným položkám.  

            Dovoľujeme si požiadať rodičov, ktorí ešte nerealizovali platbu za mesiac december, aby tak urobili najneskôr do 13.12.2022. Taktiež prosíme, aby ste nerealizovali platby na obdobie od januára 2023 v tomto mesiaci, nakoľko môžeme prijať len poplatky na tento kalendárny rok. Platby na obdobie január-jún bude možné uhrádzať od 2.1.2023.

          • ...a s dobrovoľníctvom neprestávame

          • V piatok 9. decembra niektorí naši žiaci z 9.C a 9.B spolu s pani učiteľkou Svitekovou a Hallayovou opäť povýšili naše dobrovoľnícke nadšenie. Vybrali sa do Bratislavy variť guľáš pre ľudí bez domova. Ďakujeme každému jednému dobrovoľníkovi a dobrovoľníčke! A verte, že s dobrovoľníckymi akciami rozhodne nekončíme...

          • Pytagoriáda - školské kolo

          • V stredu a vo štvrtok - 7. a 8. decembra riešilo 86 žiakov 3. - 8. ročníka úlohy školského kola Pytagoriády. Žiaci sa popasovali s matematickými úlohami bravúrne a 57 z nich sa stalo úspešnými riešiteľmi. A z nich najúspešnejší boli: z 3. ročníka - Kristína Hašková, zo 4. ročníka - Evelyn Šimková, z 5. ročníka - Leon Vernarec, zo 6. ročníka - Matúš Moravčík, zo 7. ročníka - Oliver Frgelec a z 8. ročníka - Katarína Kúdelová, ktorá dosiahla aj najvyšší počet bodov z celej školy - 26 bodov. BLAHOŽELÁME! 👏

          • Olympiáda z nemeckého jazyka - školské kolo

          • Dňa 21.novembra si žiaci 7., 8. a 9. ročníka zmerali sily v Olympiáde z nemeckého jazyka. Prehrýzli sa neľahkým gramatickým testom, počúvaním a čítaním s porozumením, aby sa prebojovali do ústneho kola. Výsledok stál zato a tí najúspešnejší sa umiestnili takto: Kategória 1A: 1. miesto Martin James Estrera, 7.B, 2. miesto Karolína Suchá, 7.A, 3. miesto Alžbeta Alušíková, 7.A. Kategória 1B: 1. miesto Ivana Petra Gašparová, 9.C, 2. miesto Aneta Hrinková, 8.B, 3. miesto Veronika Šuleková, 9.C. Víťazom blahoželáme a prvým dvom z každej kategórie želáme veľa šťastia v okresnom kole, ktoré sa uskutoční 18. januára 2023.

          • Le cours de français intéressant - Zaujímavá hodina francúzštiny

          • Vďaka našim šikovným žiačkam Nathalie (Tatiana Babicová) a Jacqueline (Emma Franciscy) z 8.A sme v prvý decembrový deň, mali francúzštinu v pohybe. Podľa indícií sme súťažili a zároveň si opakovali názvy budov a inštitúcií. Zastavili sme sa pred le collège, le tribunal, le lycée, la bibliothèque, le restaurant, la boulangerie, la pharmacie, l'hôtel, le petit marché, la galerie, le supermarché. Spoznávate, kadiaľ viedli naše kroky? Ďakujem všetkým žiakom za celý tematický týždeň plný hier, aktivít, smiechu a dobrej nálady.

          • Aktivity projektu Erasmus+

          • Práca na našom projekte Schools for a Greener Europe sa tento školský rok ukončí. Za toto obdobie sme spravili veľké množstvo aktivít spolu s našimi partnerskými školami, absolvovali sme 3 mobility a niekoľko online stretnutí, pozdieľali sme si aktivity, nápady a zverejňovali zrealizované akcie. A napriek tomu, že náš projekt prešiel aj skúškou karantény, pomohli ste nám zasadiť 57 stromčekov počas pandémie. Keďže nás ešte nejaké aktivity čakajú ako aj záverečné stretnutie, ktoré bude v máji na našej škole, zrealizované vydarené činnosti potrebujeme zdokumentovať. Preto Vás prosíme, tých ktorí ste nám pomohli v sadení stromčekov vo Vašom okolí, aby ste nám poslali fotodokumentáciu ako sa stromčekom darí, či sa ujali a rastú do krásy. Ďakujeme Vám za spoluprácu a ešte sa tešíme na záverečné výstupy nášho projektu.

          • Prírodovedno-vlastivedná exkurzia v Atlantise

          • V pondelok 14. novembra naši tretiaci zažili zábavné učenie vo vzdelávacom centre Atlantis v Leviciach. Zážitkovým spôsobom spoznávali fyzikálne a chemické zákony, zahrali sa v bublinkovom svete, navštívili Rokfortskú školu  a vyskúšali čarodejnícky klobúk. Adrenalínovým zážitkom bol vstup do  virtuálneho sveta pomocou 9 D simulátorov. Naši žiaci si teda užili zábavný a zároveň poučný deň.

        • Celoslovenská informatická súťaž iBobor
          • Celoslovenská informatická súťaž iBobor

          • V týždni od 7. do 11. novembra riešilo 77 žiakov našej školy v rôznych kategóriách informatickú súťaž iBobor. Cieľom súťaže je podporiť v deťoch kreatívnejšie využívanie IKT pri učení sa. Teší nás, že v našej škole je o súťaž taký záujem. Najlepšie výsledky dosiahli žiaci - v kategórii DROBEC - Oliver Laco z 3.A, v kategórii BENJAMÍN - Magdaléna Hriňová a Martin James Estrera zo 7.B a v kategórii KADET - Katarína Kúdelová z 8.A a Teo Škorpil z 9.B triedy. BLAHOŽELÁME! 🏆

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

          • Vo štvrtok 10. novembra sa žiačka našej školy Lenka Chrobáková z IX. B  zúčastnila na 15. ročníku Olympiády  zo slovenského jazyka a literatúry, ktorý sa konal v centre voľného času v Banskej Bystrici. Jej cieľom je prehlbovať, rozširovať a upevňovať komunikačné zručnosti  žiakov v slovenskom jazyku a literatúre, rozširovať záujem žiakov o sebavzdelávanie a samostatnú tvorivú činnosť. Lenka Chrobáková v konkurencii 15 najlepších žiakov okresu Banská Bystrica skončila na 3. mieste. Na súťaž ju pripravovala p. Mgr. Natália Hallayová. K úspechu im srdečne blahoželáme.

          • ŠK OAJ

          • V stredu 9. novembra  sa konalo školské kolo Olympiády z anglického jazyka. Žiaci súťažili v 3 kategóriách 1A, 1B, 1C. Súťaž sa skladala z teoretickej a praktickej časti. V teoretickej časti si žiaci otestovali svoje znalosti zo slovnej zásoby, gramatiky, počúvania a čítania s porozumením. V praktickej časti mali žiaci vymyslieť a porozprávať zaujímavý príbeh k danému obrázku, pričom sa hodnotila plynulosť, gramatická správnosť, kreativita a celkový prejav. Úspešní riešitelia v kategórii 1A a 1B postupujú z 1. miesta do okresného kola olympiády z ANJ. Víťaz kategórie 1C postupuje do krajského kola olympiády z ANJ. Vyhodnotenie_olympiady.docx

          • Výstava na okamih

          • 8.11. sme navštívili edukatívno-prezentačnú výstavu pod názvom Ako na umenie… 4 v Stredoslovenskej galérii v Bethlenovom dome, kde žiaci V.A triedy sa stali súčasťou procesu, v ktorom návštevník vystupuje z roly diváka a stáva sa účastníkom, priamym spolutvorcom. Mali sme možnosť tvorivo vstúpiť  do špagetovej krajiny,  vytvoriť si intímnu zónu a zanechať odkaz blízkej osobe. Alebo vytvoriť vlastnú kompozíciu zo sochárskych soklov, aranžovať vlastné objekty či pracovať so svojím telom a inscenovať živé sochy. Prostredníctvom hry sme sa učili porozumieť novým veciam, osvojiť si nové poznatky, nachádzať ďalšie možnosti a riešenia, ako spoznávať a uvažovať nielen o svete naokolo, ale aj o sebe samých. Výstava nám ponúkla možnosť stať sa spolutvorcom a účastníkom autentického zážitku cez osobný kontakt s umeleckými dielami. Priamy dotyk s umením z nás urobil spolutvorcov Výstavy na okamih.

          • Literárno-historická exkurzia Dolný Kubín - Oravský hrad

          • Vo štvrtok 3. novembra sme navštívili Oravu. Svoje brány nám otvorilo Múzeum Pavla Országha-Hviezdoslava, v ktorom sa naši siedmaci dozvedeli zaujímavosti o tomto velikánovi realizmu. S jeho poéziou sa aktuálne stretávame na hodinách literatúry. Teraz sme mali možnosť spoznať nášho Paľka ako človeka, jeho život, rodinné pomery, jeho ľúbosť k Ilonke. Navštívili sme historický cintorín, kde sú k večnosti uložené známe osobnosti, okrem P.O.H a jeho rodiny, napríklad i Janko Matúška, Leopold Bruck (oravský básnik), Samuel Novák (evanjelický farár). Naše obzory sme rozšírili o návštevu Oravského hradu. Zaujali nás expozície zvierat, rastlinstva, mučiareň, časti hradu, úrovne zabezpečenia a nádherný výhľad na oravskú prírodu. Do bodky aj do písmena sme zažili deň v duchu Hviezdoslavovho hesla: ,,lebo nie ten, kto v rozkoši planúc žil, ale ten, kto tvoril a vytvoril, môže hovoriť, že žil!"

          • Po stopách významného architekta L. E. Hudeca

          • Kto bol Ladislav Hudec, o ktorom sa učia aj deti v Číne? Slovák, ktorý postavil v Ázii prvý mrakodrap. Aj to sa dozvedeli naši ôsmaci a deviataci, žiaci VIII.A, B a IX.A, B, C triedy, na jedinečnej prehliadke v podkroví Späthovej vily, ktorú Juraj Hudec, otec Ladislava Hudeca, v roku 1903 postavil. Stála expozícia Ladislava a Juraja Hudecovcov odkrýva vzrušujúci, takmer neznámy, príbeh tejto rodiny. Expozícia ponúka makety budov, dobové fotografie a dokumentárny film, ktorý mapuje diela L. E. Hudeca v Šanghaji, ktoré sú označené ako chránené pamiatky. Na Skuteckého ulici Juraj Hudec projektoval ako jednu z troch budov Mestskú meštiansku a obchodnú školu, dnešnú ZŠ SSV. Preto hrdo môžeme povedať, že chodíme po stopách L. E. Hudeca.

          • Na hodine výtvarnej II

          • V rámci hodiny výtvarnej výchovy sme v októbri so žiakmi IX.A, IX.B a IX.C triedy opäť navštívili Stálu expozíciu Dominika Skuteckého zriadenú Stredoslovenskou Galériou. Komentovanou prehliadkou prostredníctvom odborného a zážitkového rozprávania nás sprevádzala Mgr. Martina Martincová. Expozícia o diele významného maliara Dominika Skuteckého, o osude umelca a jeho rodiny, zaujala aj našich deviatakov. Záver prehliadky výstavy zavŕšila tvorivá dielňa v príjemnej a veselej atmosfére... 😍

          • Ponožky + október = socktober

          • V októbri 2011 si tvorca Brad Montague uvedomil, že v jeho rodnom meste je veľká populácia bezdomovcov a chcel s tým niečo urobiť. Počas skúmania potrieb komunity bezdomovcov zistil, že ponožky sú najmenej darované do útulkov pre bezdomovcov. Brad teda začal konať, želal ľuďom „Happy Socktober!“, keď na uliciach rozdával páry ponožiek. Aj my sme sa do tejto dobrovoľníckej akcie zapojili. Žiacky parlament vyhlásil zbierku nových ponožiek ľubovoľnej farby a veľkosti. Ďakujeme♥

          • III. mobilita Erasmus+ - pokračovanie

          • V stredu naši žiaci a učitelia navštívili Parco Archeologico di Segesta. Potom jazierka, kde sa získava morská soľ, navštívili mesto Marsala, ktoré je 4. najväčšie mesto na Sicílii a na záver išli pozrieť, čo sa deje ďalej so separovaným odpadom. Vo štvrtok sa tím zúčastnil na vybraných vyučovacích hodinách a potom sa všetci zdieľali so svojimi aktivitami, ktoré realizovali medzi jednotlivými mobilitami. Ďalej nasledovala návšteva múzea. A večer ich už čakala rozlúčková večera. Do videnia na ďalšej mobilite - na jar 2023. 😉