• ENV týždeň

          • V pondelok, 16. októbra,  sme odštartovali ENV týždeň na našej škole v rámci programu Zelená škola. Rozhlasovou reláciou sme si 16. októbra pripomenuli Deň zdravej výživy. Momentálne sa v programe Zelená škola venujeme téme: Zeleň a ochrana prírody. Žiaci rôznych ročníkov si pripravili v rámci tohto týždňa rovesnícke vzdelávanie v témach: Odpad, Potraviny, Zeleň a Včelárstvo. Tešíme sa na ďalšie aktivity.

          • Kviz Kids

          • Est-ce qu’on aime le français? Oui, bien sûr! Na túto otázku určite odpovedáme kladne, pretože francúzština nás baví a to sme ukázali aj na kvíze s názvom Kvíz Kids vol. 12, ktorý sa konal v ŠVK dňa 16. októbra 2023. Kvízu sa zúčastnili vybraní žiaci zo 6. I, 7. A, 7. B a 9. A triedy, ktorí sa učia francúzštinu ako druhý cudzí jazyk. Kvízové otázky boli veľmi zaujímavé a žiaci mali možnosť si preveriť svoje vedomosti nielen zo zaujímavostí a reálií frankofónneho sveta, ale aj z našej rodnej krajiny. Otázky sa týkali 3 tém: veselý, voda a krídlo. Naši žiaci súťažili v týchto 4 tímoch: Super-champions, Chevaliers d’or, Grands Titatns, Chasseurs de monstres. Podarilo sa nám umiestniť na 3. mieste s tímom Chevaliers d’or a podarilo sa nám aj nádherné 1. miesto, pretože tím Grands Titans vyhral tento kvíz. Dokopy sa kvízu zúčastnilo vyše 100 žiakov, väčšinou francúzštinárov z rôznych banskobystrických škôl a spolu vytvorili až rekordných 19 tímov. Všetkým zúčastneným ďakujeme a blahoželáme výhercom. Bravo et félicitations à tous.

          • Literárno - historická exkurzia - 9. ročník

          • V stredu 18. októbra sa žiaci 9. A a 9. B triedy zúčastnili na exkurzii v Košariskách a v Brezovej pod Bradlom. Vyučovanie absolvovali v Múzeu M. R. Štefánika, kde sa dozvedeli veľa zaujímavých informácií o našom velikánovi slovenských dejín. Svoje poznatky určite využijú na hodinách dejepisu a slovenského jazyka pri písaní slohových prác. Veľký dojem v nás zanechal aj pohľad na Mohylu M. R. Štefánika. Počasie sa nám vydarilo a spoločné zážitky v nás zostanú dlho.

          • Tréneri v škole

          • Aj tento školský rok je naša škola zapojená v programe Tréneri na škole. Tréneri vedú jednu vyučovaciu hodinu v 1. a 2. ročníku. V utorok 4. hodinu - 2.B a 5. hodinu - 1.B. Vo štvrtok - 3. hodinu - 1.A a 2. hodinu - 2.A.

          • Návšteva z Hradca Králové

          • Vo štvrtok, 5. októbra, sme privítali českú delegáciu z Hradca Králové, z partnerského mesta Banskej Bystrice. Riaditeľky a riaditelia z materských a základných škôl sa prišli pozrieť aj do našej školy, kde im pani riaditeľka okrem iného porozprávala o medzinárodnom programe  a projekte Erasmus+. Navštívili aj hodinu ART v 6.I., kde žiaci z 5.I. predviedli predstavenie, na ktorom aktuálne pracujú. Deťom sa predstavenie vydarilo a hodina sa páčila. Naša návšteva ocenila bezprostrednosť a tvorivosť detí. 🙂

          • Návšteva Britského centra v ŠVK

          • Žiaci 9.B triedy navštívili Britské centrum v ŠVK, aby si preverili svoje vedomosti v jazykovom kvíze, ktorý sa volal Jazykový oriešok. Okrem toho nás čakala zaujímavá a interaktívna hodina v cudzom jazyku venovaná reáliám Veľkej Británie a bližšie sme sa dozvedeli zaujímavosti o monarchii, geografii, slávnych osobnostiach, histórii, vývine jazyka a v neposlednom rade aj o pamiatkach Londýna.

          • Horehronské hry

          • Na Horehronských hrách sa 5. októbra našim žiakom darilo: v behu na 800m - 1. miesto a v behu na 300m - 4. miesto - Anetka Hrinková z 9.B. V skoku do výšky - 1. miesto a v behu na 60m - 3. miesto - Lujza Čemanová z 8.B. V skoku do výšky - 2. miesto - Betka Alušíková z 8.A. V behu na 1 000m - 2. miesto - Samko Orlický zo 7.B. A v hode kriketovou loptičkou - 4. miesto - Dominika Pavlovičová z 8.A. Gratulujeme! 🏆

          • Literárno-historická exkurzia - 7. ročník

          • Vo štvrtok, 5. októbra, sa  žiaci 7. A a 7. B triedy vybrali obohatiť svoje vyučovanie zážitkovo na exkurziu na Oravu. V priaznivom jesennom počasí navštívili Múzeum P. O. Hviezdoslava a cintorín v Dolnom Kubíne. Spoznávali aj históriu Oravského hradu inými siedmackými očami. Získali veľa nových informácií, ktoré sa im zídu pri ďalšom štúdiu. Pochvalu si zaslúžia všetci, aktívne sa zapájali do výkladu lektorov a veríme, že si odniesli aj mnoho pekných zážitkov.

        • Noc výskumníkov
          • Noc výskumníkov

          • V piatok, 29. septembra, cez 2., 3. a 4. vyučovaciu hodinu sa žiaci 8. a 9. ročníka a 5.I zúčastnili na jedinečnom festivale vedy Európska noc výskumníkov. Na festivale, ktorý trval celý deň, boli rôzne typy aktivít, vrátane prednášok od uznávaných slovenských vedcov, diskusie, experimenty vo vedeckých stánkoch alebo súťaže a mnoho ďalšieho. Každý si mohol pozrieť, príp. vyskúšať rôzne aktivity v dobre pripravených a rôznorodých stánkoch.

          • Literárno-prírodovedná exkurzia - 5. ročník

          • Najskôr sme sa v Hornej Lehote dozvedeli veľa zaujímavých informácií zo života Sama Chalupku. Navštívili sme pamätnú izbu, venovanú tomuto významnému slovenskému spisovateľovi a jeho hrob, ktorý sa nachádza na cintoríne v Hornej Lehote. Potom sme sa presunuli do Brezna, kde sme strávili príjemné chvíle v prírode. Náučný chodník Banisko nám rozšíril vedomosti o živote včiel. Zlatým klincom exkurzie boli zvieratá, ktoré tu žijú a ktoré sme mohli nakŕmiť mrkvou, či jablkami prinesenými z domu. Už teraz sa tešíme na ďalšie zážitky, ktoré nás v tomto školskom roku ešte čakajú.

          • Európsky deň jazykov - úspešne za nami 😃

          • Takto prebehol Európsky deň jazykov na našej škole: deviataci si pripravili prezentácie o krajinách, ktorých jazyk sa na našej škole učí a prezentovali ich mladším spolužiakom. Žiaci II.stupňa si overili vedomosti o rôznych krajinách vo vedomostnom kvíze v našom vzdelávacom centre, triedy 7.A, 7.B a 8.B sú zúčastnili aj kvízu Jazykový oriešok v ŠVK. 5.I a 6.A sa dozvedeli zaujímavé veci o Kanade priamo z prvej ruky od nášho lektora. Šiestaci mali exkluzívnu návštevu z Číny. Vypočuli si zaujímavosti o symboloch Číny ako bambus a panda, ktoré si aj kaligrafickým štetcom a tušom zvečnili, dozvedeli sa o dôležitosti čaju v čínskej kultúre a po rituálnej príprave ho mali možnosť aj ochutnať. Naučili sa aj niekoľko slov po čínsky. Deň nabitý rôznymi aktivitami nám počas prestávok spríjemňovali cudzojazyčné piesne a potešili nás aj umelecké práce žiakov, ktorými si skrášlili triedy.

          • Európsky týždeň športu

          • Európsky týždeň športu je iniciatívou Európskej komisie na podporu športu a pohybovej aktivity v celej Európe. Tento týždeň je určený naozaj pre každého. Hlavnou témou zostáva výstižné „#BeActive“ – činorodosť, ktorá má nabádať k pohybu a zdravému životnému štýlu celoročne. Aj na našej škole sme v pondelok 25. septembra odštartovali rôzne športové podujatia našich žiakov vo futbale, vybíjanej a basketbale.

          • Návšteva divadla vo Zvolene - 9. ročník

          • Vojna nikdy nie je dobrá. Jej koniec však neznamená, že končí všetko zlé. Trauma ňou spôsobená sa vlečie nielen životom tých, ktorých zasiahla, ale vznáša sa aj nad životom ich detí a ďalších generácií. Aj o tom bola divadelná hra Whistle - Moja matka bola Mengeleho sekretárka, ktorú si v Divadle JGT vo Zvolene pozreli naši deviataci. V poloautobiografickej monodráme sa úžasným výkonom predviedla Hadar Galron, izraelská dramatička, scenáristka a herečka. Prvých 13 rokov svojho života prežila v Anglicku a pri jej krásnej angličtine a náročnej téme holokaustu si žiaci ani neuvedomili, že hra nebola odohratá v ich materinskom jazyku. Po predstavení nasledovala s Hadar diskusia. Zážitok z predstavenia a hlboké myšlienky budú v našich deviatakoch určite rezonovať ešte dlhú dobu.

          • Atletický krúžok

          • V pondelok 18. septembra sa uskutočnila ďalšia ukážková hodina pre mladých atlétov. Žiaci prvého stupňa tak budú mať možnosť prihlásiť sa na ďalší zo športových krúžkov pod vedením významnej osobnosti, pána trénera Juraja Benčíka. Krúžok bude prebiehať na našej škole v pondelok v popoludňajších hodinách. Záujemcovia o atletiku dostali do rúk prihlášku.

          • Začíname s aktivitami Zelenej školy

          • Prvá hodina biológie a piataci poznávajú rastliny a živočíchy v prírode v rámci programu Zelená škola. Aj tento rok sa na našej škole budú realizovať zaujímavé environmentálne aktivity na tému Zeleň a ochrana prírody.

        • Oznam
          • Oznam

          • Vážení rodičia, platný rozvrh na školský rok 2023/2024 si už môžete pozrieť na našej stránke, v prípade zmien, budeme rozvrh vždy aktualizovať. Rozpis obedov jednotlivých tried, podľa ktorého sa žiaci stravujú v jedálni postupne, si môžete pozrieť tu: Rozpis_obedov_OK.docx Prosíme Vás, aby ste poobedňajšie aktivity a krúžky detí plánovali s ohľadom na rozvrh a obedy v školskej jedálni. Prevádzka jedálne začne v utorok, 5. septembra (v prvý týždeň sa bude variť jedno jedlo), do vtedy je potrebné nabiť si kredit a obedy je možné objednávať.

          • Bodka za školskými akciami v roku 2022/2023

          • 7.B ukončila vo štvrtok 29. júna šnúru triednych akcií, exkurzií a výletov opekačkou v Laskomerskej doline. Pekný čas v prírode spojili s rozlúčkou s obľúbenými pani učiteľkami.

            Tento školský rok nám teda skončil, HURÁ NA PRÁZDNINY!

          • Návšteva Amerického centra v ŠVK

          • Žiaci 8. B triedy ukončili školský rok návštevou Amerického centra v ŠVK. Našou témou boli knihy a literatúra a dozvedeli sme sa niečo nové o 5 knihách, ktoré sa oplatí prečítať v živote viackrát. Dostali sme námety, po ktorých knihách môžeme siahnuť aj počas letných prázdnin. Na záver interaktívnej hodiny sme si vyskúšali svoje vedomosti z idiómov - ustálených slovných spojení v angličtine.