• Beseda so spisovateľkou Elenou Cmarkovou

          • V piatok v triede V. A sa uskutočnila marcová beseda s poetkou Elenou Cmarkovou, ktorá je členkou Spolku slovenských spisovateľov. Svojím slovom nám predstavila nielen literatúru, ktorá je určená aj čitateľom mladšieho školského veku, ale nám priblížila proces tvorby a prezradila, odkiaľ čerpá inšpiráciu. Žiaci sa do besedy tvorivo zapájali a Viktória Babinská ju osviežila vlastnou recitáciou básne z knihy Eleny Cmarkovej.

          • DOD

          • Vo štvrtok 9. marca sa na našej škole konal DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ. Rodičia s deťmi, záujemcovia o štúdium na našej škole, si mali možnosť pozrieť priestory školy, vyučovací proces a porozprávať sa s vyučujúcimi, vedením i žiakmi.

          • 11.ročník súťaže základných škôl z francúzskeho jazyka QuizKids pri príležitosti Mesiaca Frankofónie

          • V pondelok 13. marca sme boli opäť účastníkmi kvízu z reálií Francúzska. Súťažili sme v témach: Syry, Gitara a Hranice. Z piatich ocenených miest sme obsadili prvé, tretie a štvrté miesto. Ako odmenu sme si odniesli nielen novozískané vedomosti z francúzskeho jazyka, ale aj pekné a hodnotné ceny - poukážky do palacinkárne Bonjour, sladký medík, termosky, fľaše a množstvo drobností. Srdečne gratulujeme!

          • 8.B na Orientačných dňoch

          • Žiaci 8.B triedy sa v dňoch 7. - 9. marca zúčastnili programu s názvom Orientačné dni pri Saleziánoch v Sásovej. Bol pre nás pripravený veľmi dynamický a bohatý program, ktorý nás preveril po všetkých stránkach. Absolvovali sme aktivity zamerané na posilnenie spolupráce v triednom kolektíve, športové súťaže a rovnako aj aktivity, v ktorých sme viac premýšľali o sebe a snažili spoznávať samých seba. Celý program sa niesol v športovom duchu, a tak na záver môžeme len konštatovať, že pre nás nebolo dôležité v každej aktivite zvíťaziť, ale zúčastniť sa a naučiť sa niečo nové. Ďakujeme za všetky zážitky!

          • Beseda so spisovateľom, redaktorom, moderátorom a dramaturgom RTVS

          • Máme tu marec – mesiac knihy. Pri tejto príležitosti sme pripravili niekoľko aktivít s cieľom povzbudiť žiakov k čítaniu. Kiežby deti vnímali knihy ako svojich priateľov. Hneď v utorok 7. marca mali žiaci 5.I. besedu so spisovateľom a redaktorom, moderátorom a dramaturgom RTVS Marcelom Pálešom. Deti aj tvorili, jedni písali, druhí ilustrovali a nahrali aj odpovede do relácie v rozhlase.

            „Tu je to moje tajomstvo, úplne prosté: správne vidíme iba srdcom, čo je dôležité, je očiam neviditeľné.“ —  Antoine de Saint-Exupéry 📚

          • Marec - mesiac knihy v 1.A

          • V stredu 8. marca navštívila deti z 1.A triedy maminka nášho prváčika Vladka, aby im prečítala pútavé príbehy dvoch žabiakov Kvaka a Čľupa. Ďalšia vydarená akcia vrámci mesiaca kníh, ďakujeme za spoluprácu 🙂.

          • Raňajky v 6.A

          • Na stredu 8. marca si 6.A naplánovala spoločné raňajky v škole. Vlastná výroba a príprava potešila každého a šálku kakaa si dať s kamarátom v škole, príjemne sa porozprávať bolo pekným začiatkom dňa.

          • SWAP

          • Vo štvrtok 23. februára sme na škole zorganizovali náš školský SWAP ako jeden z udržateľných spôsobov výmeny oblečenia. Oblečenia žiaci nanosili dostatok, dievčatá z 9.B triedy ho potriedili a označili a celý organizátorský tím SWAP-u po rozložení v jedálni mal už zodpovednú úlohu pozývať a ponúkať oblečenie, aby si každý mohol pár kúskov odniesť. Prebytky po ukončení akcie odniesla pani zástupkyňa D. Javorčíková do Centra humanitárnej pomoci. Nultý ročník Swapu oblečenia - spôsobu ako si oživiť svoj šatník bez toho, aby sme doma hromadili oblečenie, ktoré možno ani nemáme kam dávať, dopadol výborne a budeme v podobných akciách pokračovať. 👚 👗 👖

        • Vážení rodičia,
          • Vážení rodičia,

          • vďaka promptnej reakcii Ministerstva pôdohospodárstva a verejnému prísľubu ministra navýšiť dotáciu na Školské mlieko pre školský rok 2022/2023 opätovne od 17.2.2023 spúšťame predaj dotovaných mliečnych výrobkov RAJO. Tím školské mlieko RAJO s.r.o. RAJO_oznam_skoly.docx

          • Nemčina trochu inak - návšteva Goetheho inštitútu

          • Žiaci 9.A, 9.B a 9.C si vyskúšali, aké to je, učiť sa nemecky trošku netradične. Vo štvrtok 16. februára spolu s vyučujúcimi navštívili Goethe Institut v Bratislave, ktorý zastrešuje nemčinu na celom svete a naša škola s ním spolupracuje aj vrámci projektu Das BIld der anderen. Tamojší lektori si pripravili interaktívnu vyučovaciu hodinu o nemeckých reáliách a Alpách. Naši žiaci sa nedali zahanbiť a skvelo reagovali na otázky, aktívne sa zapájali a zároveň si obohatili svoju slovnú zásobu a zopár nových nemeckých slovíčok. Celé vyučovanie bolo veľmi podnetné a my sa už teraz tešíme na ďalšiu návštevu!

          • ENGLISH STAR

          • Máte radi angličtinu? Dňa 27. apríla 2023 sa bude konať na našej škole medzinárodná súťaž ENGLISH STAR v anglickom jazyku pre žiakov 1. až 9. ročníka. Žiaci si otestujú svoje jazykové zručnosti ako sú čítanie s porozumením, písanie i svoje vedomosti z gramatických javov. Prihlásiť sa do súťaže je možné do 30. marca u pani učiteľky E. Gašparcovej a u pána učiteľa J. Vetráka. Ďalšie informácie o súťaži môžu žiaci získať u uvedených učiteľov. Štartovné je 6,50 €. Tešíme sa na Vašu účasť a prajeme veľa úspechov! 🏆

          • Okresné kolo Dejepisnej olympiády

          • Dňa 8. februára súťažili naši žiaci v okresnom kole Dejepisnej olympiády. Úspešne našu školu reprezentovali a v rôznych kategóriách získali pekné umiestnenie: 1. miesto - Katka Kúdelová z 8.A, takisto na 1. mieste sa umiestnil vo svojej kategórii aj Matúš Moravčík zo 6.A, na 2. mieste - Alex Slezák zo 7.A a na 3. mieste Olívia Bacíková zo 6.B a Dominik Belopotočan z 8.A triedy. Všetkým žiakom blahoželáme a držíme palce Katke a Alexovi, ktorí postupujú do krajského kola.

          • Na Zvolenskom zámku

          • Novú expozíciu Gotického umenia na Zvolenskom zámku sme navštívili 3. februára so žiakmi VII.B triedy. Predstavuje kolekciu stredovekého sochárstva a maliarstva, ktorá ponúka iný pohľad na stredovek, aký je známy z populárnej kultúry, pretože väčšina súčasných historikov je k nálepke temný stredovek kritická. Mali sme možnosť vidieť viac než 70 sôch a obrazov, originálne artefakty zo zbierok SNG, kópie ikonických diel gotiky na Slovensku – Majstra Pavla z Levoče. Nová skúsenosť nám poskytla komplexnejší pohľad, ako sa krutosť a neúprosnosť stredoveku snúbila s túžbou po vzdelaní, Bohu a kráse.. 

          • Výhercovia krajského kola olympiády z francúzskeho jazyka

          • Gratulujeme našim šikovným francúzštinárom: Roman Hudec zo 6.A - 1. miesto v kategórii 1A a postup do celonárodného kola, ktoré sa uskutoční v Bratislave 30. -31. marca. Dominik Belopotočan z 8.A - 2. miesto v kategórii 1B. Félicitations!

          • Karneval v ŠKD

          • Fašiangy sú konečne tu a nastal čas obliecť si karnevalové kostýmy! A v našom ŠKD sa tak udialo v stredu 8. februára. Mali sme možnosť stretnúť tu od princezien po krokodíla všetko a dôležité bolo dobre sa zabaviť a užiť si spoločný program. S tým nám prišiel pomôcť aj bábkarský karnevalový ateliér BDNR. A na záver už tradične minidiskotéka, ktorú moderoval Jakub Tomajko z 8.A. 🥳

          • Hýbať sa a tancovať

          • Zdravie je pre človeka najcennejšie. Naše zdravie udržuje aj priemerný pohyb a telocvik. Pohyb je tiež liekom proti únave a má neoceniteľný vplyv na formovanie charakteru. Z tohto dôvodu sme tému Starostlivosť o zdravie v rámci etickej výchovy transformovali na pohybovom workshope 24. januára so žiakmi VIII.B triedy. Deficit, ktorý vzniká nedostatkom pohybu a zvýšenou duševnou záťažou, sme znižovali v Divadle Štúdio tanca pod vedením tanečníka Diega Álvareza Sanóua z Kostariky.

          • Ypsilon - Slovina je hra, výsledky

          • Milí rodičia a žiaci, srdečne Vám ďakujeme za to, že Vám záleží na rozvoji motivácie pri učení sa slovenského jazyka a literatúry. Naša škola už niekoľko rokov participuje na súťaži, ktorá podporuje vzťah k materinskému jazyku, rozvíja kľúčové kompetencie a zručnosti. Z 344 škôl sme sa umiestnili na 2.  mieste (priemer 92,43%) a tento rok súťažilo 9810 žiakov na celom Slovensku. Kompletné výsledky nájdete: https://www.ypsilonsutaz.sk/#vysledky Špeciálne gratulujeme Alexandre Táboreckej za 3. miesto (získava 20€ poukaz od firmy Fusakle) a Anetke Hrinkovej za 4. miesto (získava 10€ darčekovú poukážku od kníhkupectva Martinus.) Každý žiak našej školy bude odmenený diplomom, perom s logom sútaže a žiaci, ktorí dosiahli v teste 100% aj praktickým vakom. Veríme, že do budúcna sa naša ypsilonova rodina ešte viac rozrastie a opäť zabojujeme o pekné ceny a popredné miesta v rebríčku hodnotenia.