• Hodina ruštiny v Centre MHPSS

          • Hodinu ruského jazyka s 9.B triedou sme opäť zrealizovali v Centre MHPSS na Komenského ulici. Aktivity tejto hodiny viedla Natália z Ukrajiny. Popri výrobe vianočných pozdravov sme prebrali rôzne témy. Na záver sme hodinu oživili streľbou z luku. Aj takéto možnosti centrum ponúka.

          • Zachráňme lesy

          • Počas minulého týždňa sa niektorí žiaci I. stupňa na besede s pánom Petrom Miklošom z Lesoochranárskeho združenia VLK mohli dozvedieť o vývoji a zložitosti lesov, kde dôležité nie sú len stromy, ale najmä to, čo sa odohráva v pôde. Ako jednotlivé druhy rastlín a živočíchov navzájom spolupracujú, aké vzťahy majú. Spoznali prirodzený a hospodársky les, aký je medzi nimi rozdiel. Dozvedeli sa, čo lesom škodí a čo nie. A samozrejme, ako možno lesy chrániť i pre ďalšie generácie. Pretože NIČ je to najlepšie pre prírodu!

          • Hodina Art v Komunitnom Centre MHPSS

          • Vo štvrtok, 23. novembra, si boli žiaci 6.I vrámci hodiny Art vyrobiť v Komunitnom Centre MHPSS na Komenského ulici vianočné pozdravy. Hodinu viedla lektorka Natália z Ukrajiny. Pomáhame tak k začleneniu ľudí, ktorí museli odísť zo svojej krajiny, do normálneho života.

          • Olympiáda v anglickom jazyku

          • V stredu 15. novembra sa u nás konalo školské kolo Olympiády v anglickom jazyku. Išlo o 34. ročník súťaže pre talentovaných žiakov, kde sa testovali ich rečové a jazykové schopnosti nad rámec učebných osnov. V neľahkom súboji nakoniec najlepšie obstáli nasledovní žiaci:

            Kategória A:

            1. miesto: Anton Mašír, 5.I

            2. miesto: Elizabeth Lalíková, 7.A

            3. miesto: Linda Koóšová, 6.I

            Kategória B:

            1. miesto: Karolína Suchá, 8.A

            2. miesto: Samuel Kubinec, 8.A

            3. miesto: Peter Link, 8.B

            Kategória C:

            1. miesto: Tobias Jamie Riepl, 8.A

            2. miesto: James Martin Estrera, 8.B

            3. miesto: Lucia Pivarčiová, 6.I

            Všetkým srdečne gratulujeme a umiestneným na 1. miestach prajeme veľa šťastia a úspechov v reprezentovaní v okresnom a krajskom kole.

          • Vedecká hračka v ŠVK

          • V utorok 21. novembra sa žiaci 7.B zúčastnili na podujatí Vedecká hračka v Štátnej vedeckej knižnici. Pani lektorka nám predstavila niekoľko zaujímavých predmetov/hračiek, ktoré sme si mohli aj osobne vyskúšať. Overili sme si pritom aj naše vedomosti z fyziky a návštevu sme ukončili výrobou slizu.

          • Ako sme sa (na)učili lietať

          • Vo štvrtok 16. novembra k nám zavítal Dávid Králik, učiteľ, mentor a spisovateľ, aby nám priblížil svoje dve knižky "Tukan, ktorý túžil LETieť" a "V jablku". Pre siedmakov bol pripravený Tukan - popri počúvaní Dávida a tónov hudby z kostarického pralesa si vyrobili origami tukana a potom sa šlo na vec - učenie lietania. Niekoľko odvážlivcov sa odhodlalo skočiť do pripravenej plachty a zároveň tak prejavili dôveru svojim spolužiakom, ktorí ju pevne držali. Šiestaci absolvovali Jablko - príbeh, v ktorom sa možno rozhodnúť pre rôzne verzie pokračovania a čitateľ sám rozhoduje, ako to s hlavnými hrdinkami dopadne. Obe knihy sú nádherné, príbeh tukana je príbehom dnešnej doby, je to taký slovenský Malý princ. Nesie v sebe posolstvo ľudskosti, ktorá tak veľmi chýba v dnešnej dobe. Naša škola zakúpila obe knižky aj do školskej knižnice a čítaniachtiví žiaci si ich tam môžu vypožičať.

          • Návšteva ŠVK - workshop z nemeckého jazyka

          • V utorok 14. novembra sa žiaci 8.B zúčastnili v Štátnej vedeckej knižnici na workshope z nemeckého jazyka, kde si mali možnosť hravou formou nielen zopakovať, čo už vedia, ale aj naučiť sa nové. Išlo o rôzne aktivity ako skladačky kostry na precvičenie slovnej zásoby k ľudskému telu, spoločenské hry na časovanie slovies a tvorili aj krátke dialógy na bežné komunikačné témy. Tieto aktivity si pre nich pripravili študentky Katedry germanistiky Filozofickej fakulty UMB, ktoré ich za úsilie a aktívnu prácu odmenili certifikátom. Bol to veľmi podnetne strávený čas a radi prídeme aj nabudúce.
          • Ako sa učiť s ľahkosťou

          • Učenie nemusí byť strašiakom. Nemusí prebiehať len vo forme opakovania slov či viet a memorovania. Naši piataci a šiestaci sa v piatok 10. novembra na interaktívnom workshope „Ako sa učiť s ľahkosťou“ oboznámili s pamäťovými technikami, ktoré im učenie urobia zábavnejším a hlavne im ho uľahčia a učivo si dlhšie zapamätajú. Ako sa učiť teda už vedia, ale do akej miery techniky využijú, to už závisí iba od nich.

          • PIŠQWORKY - oblastné kolo

          • V stredu 8. novembra sa naše víťazné tímy školského kola zúčastnili na oblastnom turnaji súťaže v piškvorkách vo Zvolene na Gymnáziu Ľudovíta Štúra. Naše tímy - Tí traja a OXO bojovali statočne, no v silnej konkurencii 15 tímov im postup do krajského kola ušiel o 1 miesto. Na to, že sme s piškvorkami začali až v tomto roku, to bol pre nás úspech a zabojujeme v budúcom školskom roku. ❎🔴

          • Návšteva ŠVK - Poppy Remembrance Day

          • Pri príležitosti Dňa vojnových veteránov, ktorý si pripomíname 11. novembra, sa žiaci 9. ročníka zúčastnili prednášky pána Johna Skeltona v Štátnej vedeckej knižnici s názvom „Poppy Remembrance Day“. Dozvedeli sme sa zaujímavé informácie o 1. svetovej vojne a o tom ako si treba pripomínať históriu, ktorá sa nás bytostne dotýka, pretože téma vojny je určite aktuálna aj v týchto dňoch. V rámci tohto podujatia vystúpila aj pani Alica Frühwaldová, ktorá predstavila svoju knihu „The Loves I Have Lost.“ V krátkosti nám priblížia tematiku 2. svetovej vojny a jej dôsledky na život obyčajných ľudí. Na záver sme mali možnosť sa s pani autorkou voľne porozprávať a dať si podpísať jej knihu.

          • Milí zelenoškoláci,

          • ďakujeme za krásne vyrobené plagáty, ktoré zdobili priestory našej školy v týchto dňoch v rámci ENV týždňa. Nezabúdajme, že je vyhlásená súťaž o Najzelenejšiu triedu. Vymysli počas týchto chladných novembrových dní, ako sa dá docieliť, aby sa práve Vaša trieda zozelenela. Jednou z najbližších eko aktivít, ktoré nás čakajú, bude rozhlasová relácia, práve z Vašich postrehov vrámci týždňa ENV, kde si pre Vás žiačka 6.A pripravila interview. Nezabudli sme ani na Vaše baterkové básničky, ktoré Vám veľmi radi odrecitujeme a predstavíme v rozhlase. Máte sa načo tešiť!

          • Štvrtácka cesta "do vesmíru"

          • Fascinujúcu cestu do vesmíru si 6. novembra užili žiaci 4. ročníka v Hvezdárni a planetáriu Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom. V Hviezdnej sále prenikli do tajov orientácie na oblohe podľa súhvezdí, zákonitostí priebehu zmien dňa a noci, či striedania ročných období. Veľmi zaujímavé bolo aj pozorovanie Slnka astronomickou technikou spojené s výkladom. 🌌

          • YPSILON - Slovina je hra

          • - zábavná súťaž pre žiakov 1. až 9. ročníka základných škôl v predmete slovenský jazyk a literatúra.
            Otestuj si svoje jazykové zručnosti, rozvíjaj svoju originalitu, tvorivosť a aktívne myslenie.
            Súťaž sa uskutoční 7. decembra v školskej jedálni našej ZŠ.
            Štartovné je 6,50 eur.
            Ak máš záujem zúčastniť sa na súťaži, prines svojej vyučujúcej SJL do 13. novembra štartovné.
            Viac informácií a ukážky súťažných úloh nájdeš na stránke www.ypsilonsutaz.sk