• Olympiáda z nemeckého jazyka - školské kolo

          • Dňa 21.novembra si žiaci 7., 8. a 9. ročníka zmerali sily v Olympiáde z nemeckého jazyka. Prehrýzli sa neľahkým gramatickým testom, počúvaním a čítaním s porozumením, aby sa prebojovali do ústneho kola. Výsledok stál zato a tí najúspešnejší sa umiestnili takto: Kategória 1A: 1. miesto Martin James Estrera, 7.B, 2. miesto Karolína Suchá, 7.A, 3. miesto Alžbeta Alušíková, 7.A. Kategória 1B: 1. miesto Ivana Petra Gašparová, 9.C, 2. miesto Aneta Hrinková, 8.B, 3. miesto Veronika Šuleková, 9.C. Víťazom blahoželáme a prvým dvom z každej kategórie želáme veľa šťastia v okresnom kole, ktoré sa uskutoční 18. januára 2023.

          • Aktivity projektu Erasmus+

          • Práca na našom projekte Schools for a Greener Europe sa tento školský rok ukončí. Za toto obdobie sme spravili veľké množstvo aktivít spolu s našimi partnerskými školami, absolvovali sme 3 mobility a niekoľko online stretnutí, pozdieľali sme si aktivity, nápady a zverejňovali zrealizované akcie. A napriek tomu, že náš projekt prešiel aj skúškou karantény, pomohli ste nám zasadiť 57 stromčekov počas pandémie. Keďže nás ešte nejaké aktivity čakajú ako aj záverečné stretnutie, ktoré bude v máji na našej škole, zrealizované vydarené činnosti potrebujeme zdokumentovať. Preto Vás prosíme, tých ktorí ste nám pomohli v sadení stromčekov vo Vašom okolí, aby ste nám poslali fotodokumentáciu ako sa stromčekom darí, či sa ujali a rastú do krásy. Ďakujeme Vám za spoluprácu a ešte sa tešíme na záverečné výstupy nášho projektu.

          • Prírodovedno-vlastivedná exkurzia v Atlantise

          • V pondelok 14. novembra naši tretiaci zažili zábavné učenie vo vzdelávacom centre Atlantis v Leviciach. Zážitkovým spôsobom spoznávali fyzikálne a chemické zákony, zahrali sa v bublinkovom svete, navštívili Rokfortskú školu  a vyskúšali čarodejnícky klobúk. Adrenalínovým zážitkom bol vstup do  virtuálneho sveta pomocou 9 D simulátorov. Naši žiaci si teda užili zábavný a zároveň poučný deň.

        • Celoslovenská informatická súťaž iBobor
          • Celoslovenská informatická súťaž iBobor

          • V týždni od 7. do 11. novembra riešilo 77 žiakov našej školy v rôznych kategóriách informatickú súťaž iBobor. Cieľom súťaže je podporiť v deťoch kreatívnejšie využívanie IKT pri učení sa. Teší nás, že v našej škole je o súťaž taký záujem. Najlepšie výsledky dosiahli žiaci - v kategórii DROBEC - Oliver Laco z 3.A, v kategórii BENJAMÍN - Magdaléna Hriňová a Martin James Estrera zo 7.B a v kategórii KADET - Katarína Kúdelová z 8.A a Teo Škorpil z 9.B triedy. BLAHOŽELÁME! 🏆

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

          • Vo štvrtok 10. novembra sa žiačka našej školy Lenka Chrobáková z IX. B  zúčastnila na 15. ročníku Olympiády  zo slovenského jazyka a literatúry, ktorý sa konal v centre voľného času v Banskej Bystrici. Jej cieľom je prehlbovať, rozširovať a upevňovať komunikačné zručnosti  žiakov v slovenskom jazyku a literatúre, rozširovať záujem žiakov o sebavzdelávanie a samostatnú tvorivú činnosť. Lenka Chrobáková v konkurencii 15 najlepších žiakov okresu Banská Bystrica skončila na 3. mieste. Na súťaž ju pripravovala p. Mgr. Natália Hallayová. K úspechu im srdečne blahoželáme.

          • ŠK OAJ

          • V stredu 9. novembra  sa konalo školské kolo Olympiády z anglického jazyka. Žiaci súťažili v 3 kategóriách 1A, 1B, 1C. Súťaž sa skladala z teoretickej a praktickej časti. V teoretickej časti si žiaci otestovali svoje znalosti zo slovnej zásoby, gramatiky, počúvania a čítania s porozumením. V praktickej časti mali žiaci vymyslieť a porozprávať zaujímavý príbeh k danému obrázku, pričom sa hodnotila plynulosť, gramatická správnosť, kreativita a celkový prejav. Úspešní riešitelia v kategórii 1A a 1B postupujú z 1. miesta do okresného kola olympiády z ANJ. Víťaz kategórie 1C postupuje do krajského kola olympiády z ANJ. Vyhodnotenie_olympiady.docx

          • Výstava na okamih

          • 8.11. sme navštívili edukatívno-prezentačnú výstavu pod názvom Ako na umenie… 4 v Stredoslovenskej galérii v Bethlenovom dome, kde žiaci V.A triedy sa stali súčasťou procesu, v ktorom návštevník vystupuje z roly diváka a stáva sa účastníkom, priamym spolutvorcom. Mali sme možnosť tvorivo vstúpiť  do špagetovej krajiny,  vytvoriť si intímnu zónu a zanechať odkaz blízkej osobe. Alebo vytvoriť vlastnú kompozíciu zo sochárskych soklov, aranžovať vlastné objekty či pracovať so svojím telom a inscenovať živé sochy. Prostredníctvom hry sme sa učili porozumieť novým veciam, osvojiť si nové poznatky, nachádzať ďalšie možnosti a riešenia, ako spoznávať a uvažovať nielen o svete naokolo, ale aj o sebe samých. Výstava nám ponúkla možnosť stať sa spolutvorcom a účastníkom autentického zážitku cez osobný kontakt s umeleckými dielami. Priamy dotyk s umením z nás urobil spolutvorcov Výstavy na okamih.

          • Literárno-historická exkurzia Dolný Kubín - Oravský hrad

          • Vo štvrtok 3. novembra sme navštívili Oravu. Svoje brány nám otvorilo Múzeum Pavla Országha-Hviezdoslava, v ktorom sa naši siedmaci dozvedeli zaujímavosti o tomto velikánovi realizmu. S jeho poéziou sa aktuálne stretávame na hodinách literatúry. Teraz sme mali možnosť spoznať nášho Paľka ako človeka, jeho život, rodinné pomery, jeho ľúbosť k Ilonke. Navštívili sme historický cintorín, kde sú k večnosti uložené známe osobnosti, okrem P.O.H a jeho rodiny, napríklad i Janko Matúška, Leopold Bruck (oravský básnik), Samuel Novák (evanjelický farár). Naše obzory sme rozšírili o návštevu Oravského hradu. Zaujali nás expozície zvierat, rastlinstva, mučiareň, časti hradu, úrovne zabezpečenia a nádherný výhľad na oravskú prírodu. Do bodky aj do písmena sme zažili deň v duchu Hviezdoslavovho hesla: ,,lebo nie ten, kto v rozkoši planúc žil, ale ten, kto tvoril a vytvoril, môže hovoriť, že žil!"

          • Po stopách významného architekta L. E. Hudeca

          • Kto bol Ladislav Hudec, o ktorom sa učia aj deti v Číne? Slovák, ktorý postavil v Ázii prvý mrakodrap. Aj to sa dozvedeli naši ôsmaci a deviataci, žiaci VIII.A, B a IX.A, B, C triedy, na jedinečnej prehliadke v podkroví Späthovej vily, ktorú Juraj Hudec, otec Ladislava Hudeca, v roku 1903 postavil. Stála expozícia Ladislava a Juraja Hudecovcov odkrýva vzrušujúci, takmer neznámy, príbeh tejto rodiny. Expozícia ponúka makety budov, dobové fotografie a dokumentárny film, ktorý mapuje diela L. E. Hudeca v Šanghaji, ktoré sú označené ako chránené pamiatky. Na Skuteckého ulici Juraj Hudec projektoval ako jednu z troch budov Mestskú meštiansku a obchodnú školu, dnešnú ZŠ SSV. Preto hrdo môžeme povedať, že chodíme po stopách L. E. Hudeca.