• Koncoročný 3-dňový wellness výlet 9.A

          • Počas uplynulého víkendu sa žiaci 9.A lúčili na ranči Čelienec Ľubietová. Víkend sa niesol v znamení čarokrásnej prírody, oddychu v bazéne a jacuzzi, skvelého domáceho jedla a vzájomnej blízkosti bez wifi. Cvičili sme na koňoch, spoznali náučný chodník banských štôlní, prešli sme niekoľko kilometrov, spoznali krásy obce Ľubietová, hrali bowling a pri večernej oblohe plnej hviezd pozorovali lesnú zver. Bola to skvelá bodka za naším štúdiom.

          • Návšteva Útulku Tuláčik v Brezne

          • Žiaci 6. ročníka stihli ešte pred záverom školského roku aj jednu dobrovoľnícku aktivitu. Navštívili Útulok Tuláčik v Brezne. Tešili sa zo psích miláčikov, ktoré sú umiestnené v útulku a o ktoré sa príkladne starajú v tomto peknom zariadení. Okrem psov tu bolo aj pár morčatiek a mačky. Niekoľko psíkov mohli aj venčiť, a keďže bol veľmi teplý deň, snažili sa s nimi prechádzať hlavne popod stromy. Dobrôtky, ktoré im doniesli, urobili týmto zlatíčkam radosť a ešte im zostalo aj na neskôr.

          • Školský výlet - 8.A

          • Vo štvrtok, 16. júna, sa 8.A „vybrala“ do Bratislavy. Cesta vlakom bola trošku skomplikovaná výlukou a presunom autobusom z Novej Bane do Šale, na spätnej ceste opačne. Našťastie, táto skutočnosť nepokazila dojem z výletu, ktorého náplňou bola návšteva ZOO, pamätníka Slavín a centra mesta. Niektorí spoznali nielen bratislavskú ZOO s jej faunou, ale aj lukratívnu štvrť v okolí Slavína.

          • Cyklovýlet - 7.B

          • V piatok, 17. júna, sme si vyskúšali dopravnú výchovu v praxi, na cyklovýlete z Banskej Bystrice do Slovenskej Ľupče. Cestou sme si všímali dopravné predpisy, riadili sa pravidlami cestnej premávky, vychutnávali sme si pobyt na čerstvom vzduchu a obdivovali krásy našej prírody. Štartovali sme na parkovisku Mičinská, pokračovali sme po novovybudovanej cyklotrase popri Hrone do priemyselného parku, potom do Šalkovej a odtiaľ cyklochodníkom po lúkach a lese až do Slovenskej Ľupče, kde sme vyšli na kopec s hradom Ľupča. Po krátkom oddychu sme sa vybrali na prehliadku hradu, kde sme sa dozvedeli zaujímavé informácie o histórii a súčasnosti hradu. Po prehliadke sme sa spustili späť do dediny, kde sme si dali zmrzlinu a pomaly sme sa pobrali späť do Banskej Bystrice. Náš cyklovýlet "Tour de Ľupča" sa nám páčil a tešíme sa, že sa znovu niekam spoločne na bicykloch vyberieme 🚵.

          • Školský výlet - 6.B

          • 6.B sa vybrala na svojom výlete za históriou. Najprv navštívili Hradné múzeum s interaktívnou - veľmi zaujímavou prednáškou vo Fiľakove. Poznávali toto malebné mestečko a vychutnali si príjemný chládok v tieni stromov v peknom, udržiavanom mestskom parku s kontaktnou miniZOO. Svoj výlet ukončili výstupom na zrúcaninu hradu Šomoška, kde mali možnosť vidieť aj nádherný, svojho druhu jedinečný, kamenný vodopád.

          • Školský výlet - 6.A

          • Začal nám čas školských výletov. 6.A sa v pondelok, 13. júna, vybrala za živou a neživou prírodou. Najprv navštívili Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši. Tu mali možnosť vidieť veľmi hodnotné, interaktívne expozície. Svoj výlet ukončili v ZOOKONTAKT, kde pozorovali život zvierat úplne zblízka. Program zahŕňal komentovanú prehliadku s ošetrovateľmi, ako aj rôzne atrakcie. Žiaci po celom školskom roku, si opäť môžu vytvárať nové, spoločné zážitky na zaujímavých miestach.

          • Literárno-historická exkurzia Modra - Devín - 8. a 9. ročník

          • I keď sa školský rok pomaly chýli ku koncu a žiaci očakávajú letné prázdniny, my sme ešte stihli navštíviť pamiatky týkajúce sa štúrovcov. Literárne múzeum v Modre zasvätené osobnosti Ľudovíta Štúra spolu s pamätnou izbou v nás zanechalo silný dojem. O jeho živote, tvorbe i skone sme sa učili v rámci literatúry a dejepisu, no zažiť tu skutočnú atmosféru, počuť zanietený výklad a vidieť to na vlastné oči, to bol zážitok. Ikea a Avion nás nachovali a mohli sme pokračovať výstupom na hrad Devín, ktorého počiatky siahajú do IX. storočia a je spojený s Napoleonom, ochranou hraníc, archeologickými nálezmi a nádherným výhľadom na Dunaj a Moravu. Výsledkom našej cesty sú zaujímavé referáty.

          • Termosnímkovanie

          • 🔈 Žiaci naprieč celým Slovenskom začali s termosnímkovaním, chcú tak prispieť k zmierneniu klimatickej krízy. 🌪🔥💨Ani my nechýbame! Vybrali sme sa von a termosnímkovali rôzne povrchy. Aj Vy skúste odhadnúť: čo má najvyššiu, najnižšiu teplotu?🌡Termosnímkovanie slovenských žiakov.

          • Škola v prírode

          • Žiaci 4.A a 4.B triedy boli v týždni od 6. júna v Škole v prírode v Hrabovskej doline. Po úspešných prezentáciách záverečných projektov, tak mali možnosť trochu načerpať sily v prekrásnej prírode a formou zážitkového učenia získať aj nové vedomosti.

          • Prírodovedno-historická exkurzia - 5. ročník.

          • Žiaci 5.A a 5.B sa v dňoch 2. - 4. júna zúčastnili prírodovedno-historickej exkurzie na východnom Slovensku. Vo štvrtok si popozerali zrúcaninu Spišského hradu a jeho okolie a potom hor sa do zoologickej záhrady! ZOO v Spišskej Novej Vsi je síce menšia, ale bolo tu čo obdivovať. Potom sa šlo do Levoče obhliadnuť si krásne historické centrum. Druhý deň bol trošku adrenalínový - splav na pltiach na rieke Dunajec. Pltníci nám cestou porozprávali rôzne zaujímavosti o Pieninskom národnom parku. Poobede sme navštívili Kežmarský hrad a centrum Kežmarku. V sobotu bol program rovnako pestrý - doobeda Červený Kláštor a poobede skanzen v Starej Ľubovni s krásnym výhľadom na Ľubovniansky hrad. Deti si konečne po dlhej dobe užili vzájomnú prítomnosť a vytvorili si nové, zaujímavé spoločné zážitky.

          • Let balónom

          • Písal sa 4. jún roku 1783 keď Jacques Étienn Montgolfier spoločne so svojím bratom Josephom Michelom prezentovali v rodnom mestečku Annonay vo Francúzsku svoj úžasný vynález - prvý papierový balón plnený horúcim vzduchom🤭. Aj my už po bádaní a mudrovaní vieme, ako na to, i to, že balóny naplnené teplým vzduchom potom veľmi rýchlo nahradili balóny plnené vodíkom, svietiplynom, časom aj bezpečnejším héliom👍. Tríííí-štýýýý-ri... letíme🎈🎈. Po úLETe sme vypočítali, koľko balónov potrebujeme na náš let, let našej školy, zistili sme, prečo odletel Róbert Hutyra "z calu rodzinu i z bicigľom 🚲" z Československa, ba ešte oveľa oveľa viac sa dočítali v múdrych knihách 📚📖.

          • Olympijský festival detí Mesta Banská Bystrica 2022

          • Po dvojročnej prestávke sa opäť konal najväčší športový sviatok na Slovensku -  Európsky festival mládeže. V stredu, 25. mája, sa na ZŠ Golianova zúčastnili festivalu žiaci II. stupňa všetkých základných škôl Banskej Bystrice. Žiaci našej školy sa umiestnili - na 1. mieste v skoku do diaľky - Matej Stanislav z 9.B a na 2. mieste v behu na 60 m Lia Boľošová z 8.B triedy. o štvrtok, 26. mája, si zmerali sily aj žiaci I. stupňa. Pre nepriaznivé počasie sa ale niektoré športové disciplíny preložili na 6. júna. Opäť naši žiaci obdržali medailu - tentokrát Michaela Straková z 9.B v behu na 800 m - 2. miesto. Zvlášť chválime naše žiačky 6. ročníka, ktoré krásne reprezentovali našu školu vo vybíjanej. Všetkým žiakom gratulujeme! 🏆

          • Oznam ŠJ

          • Vážení rodičia, od 1.6.2022 majú deti možnosť každý deň vybrať si  z Brejkomatu jedno biele 3,5%-né mliečko úplne ZADARMO (prvé si musia vybrať biele mliečko). Program „Školské mlieko“ takýmto spôsobom podporuje deti k zdravšej variante desiaty.

          • MDD pod Pamätníkom SNP

          • 1. júna sme oslávili deň, ktorý dospelí venujú detskému svetu, detským hrám, radostiam a detským srdiečkam. My sme tento deň venovali deťom zapojením sa do rôznych akcií. Vo Fotoalbume si môžete pozrieť ako ho rôzne triedy strávili. A tu si môžete pozrieť Olympijský deň v Parku pod Pamätníkom. Keďže sa nezadržateľne blíži podujatie EYOF 2022, Mesto Banská Bystrica, Slovenský olympijský a športový výbor a Európsky olympijský výbor pripravili športovo-kultúrny festival.

          • MDD 8.A

          • 😉Stredajší MDD sme oslávili turistikou - Iliaš, Vartovka, Námestie SNP s piknikom a opekačkou na Vartovke. Terén nás "nezlomil", medvede sa báli a špekáčiky boli super😉.

          • Netradičné vyučovanie na ruštine

          • Dnes, 27.mája, sme si spríjemnili hodinu ruského jazyka pitím čaju. Samozrejme, tak ako sa patrí na ruskú kultúru, pripravili sme si k tomu všelijaké dobroty🍵 🍥.

          • Vrtuľníková záchranná zdravotná služba

          • V utorok, 24. mája, žiaci 6.B triedy, vďaka spolupráci rodičov, mali možnosť navštíviť priestory ATE - vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby v Banskej Bystrici. Páni záchranári im porozprávali veľa užitočných a zaujímavých informácií o ich práci a poukazovali im praktické ukážky. Žiaci boli užasnutí z možnosti dostať sa tak blízko k záchranárskemu vrtuľníku a vypočuť si našich skutočných hrdinov, ktorí denne nastavujú všetko svoje úsilie na pomoc tým, ktorí to potrebujú. Vďaka Vám!