• Do videnia...

          • 🌻A je po tomto školskom roku. Všetci sme sa rozlúčili, vyprevadili sme žiakov, ktorí už vo svojom ďalšom štúdiu budú pokračovať na stredných školách. Prajeme im veľa úspechov! A všetkým krásne prázdniny a veľa oddychu a pekných zážitkov!😎

          • EKO vrecká

          • Dievčatá z 8.C na hodinách THD s pani učiteľkou Mičkovou vyrábali EKO vrecká na zeleninu a ovocie v rámci Projektu Erasmus+. Posúďte, ako sa im vydarili 😍:

            A takisto na hodinách techniky v rámci Projektu Erasmus+ vypestovali žiaci aj takýto cesnak:

          • Predposledný deň šk. roka - 7. ročník

          • Predposledný deň školského roka sa žiaci 7. ročníka vybrali na novo-otvorenú historickú expozíciu, ktorú si pozreli v krásnych a obnovených priestoroch Thurzovho domu na námestí v Banskej Bystrici. Dozvedeli sme sa veľa nových informácii najmä o remeslách, konkrétne o spracovaní dreva, pltníctve, baníctve a ťažení a následnom spracovaní nerastných rúd, ale rozprávali sme sa aj o tom ako ľudia žili v meste. Mohli sme si pozrieť rôzne historické predmety, dobové fotografie, nábytok a dokonca sme si mohli vyskúšať oblečenie, ktoré sa nosilo aj počas viktoriánskej éry. Určite sa v múzeu zastavíme aj budúci školský rok v rámci našich ďalších vyučovacích hodín.

          • Exkurzia 2.A a 2.B

          • V pondelok, 27. júna, stihli ešte žiaci 2.A a 2.B triedy exkurziu v malebnej dedinke Špania Dolina a fantastickú prednášku tety Katky v historickej škole. Tu je pár fotiek ich pekných zážitkov:

          • Triedny výlet 7.A a 7.B

          • Obidve triedy 7. ročníka sme sa vybrali na školský výlet v piatok, 24. júna. Rozhodli sme sa navštíviť krásnu prírodu nášho Slovenska a zvolili sme si Belianske Tatry, konkrétne Bachledovu dolinu a Beliansku jaskyňu. Ako prvú sme absolvovali návštevu jaskyne, ktorá je najvyššie položenou verejne sprístupnenou jaskyňou na Slovensku. V horúcich teplotách sme sa tu príjemne schladili a vychutnali si nielen krásnu jaskynnú výzdobu, ale v jednej sieni aj hudobný a svetelný koncert, z ktorého sme mali veľký zážitok. Potom sme sa vybrali do Bachledovej doliny, kde sme sa vyviezli lanovkou na kopec, odkiaľ sme obdivovali prekrásne výhľady na Belianske Tatry. Prešli sme sa chodníkom v korunách stromov a nakoniec sme vyšli na 32 metrovú obrovskú vyhliadkovú vežu. Plní zážitkov a príjemných pocitov sme sa vrátili späť do BB. Navzájom si ďakujeme za príjemne strávený deň.

          • Zážitkové učenie - návšteva SOU pod Bánošom

          • Žiaci 3.A triedy zažili v pondelok 20. júna medové dopoludnie, kde si okrem ochutnávania medu vypočuli zaujímavé rozprávanie o živote včiel a o ich práci, o včelích produktoch, ohrození včiel a tiež o tom, ako sa správať v ich blízkosti. Žiaci na náučnom chodníku SOU pod Bánošom mali možnosť nahliadnuť do úľa, vidieť matku, robotnicu, či plásty, hniezdo čmeliakov, ale aj osy dravé, ktoré dokážu byť užitočné v záhrade pri požieraní škodcov. Na záver žiaci navštívili včelársku predajňu, kde si mohli kúpiť včelí peľ, propolis, med, medové cukrovinky, či medové sviečky. Aj napriek strachu z včelieho uštipnutia, odchádzali žiaci spokojní, že nič podobné sa nestalo a s množstvom cenných informácií, ktoré sa o týchto malých užitočných pomocníkoch dozvedeli.

          • Vyhodnotenie najúspešnejších žiakov za rok 2021/22

          • V stredu, 22. júna, sa na školskom ihrisku pred všetkými žiakmi a učiteľmi našej školy, uskutočnilo v spolupráci s BDNR vyhodnotenie tých najúspešnejších žiakov  za školský rok 2021/22. Ďakujeme všetkým učiteľom, ktorí žiakov pripravovali a žiakom za nasledovania hodnú reprezentáciu školy. Gratulujeme 🏆!

          • Návšteva Amerického centra ŠVK BB

          • Žiaci 9.A a 9.B triedy ešte v závere tohto roku stihli navštíviť Americké centrum ŠVK v Banskej Bystrici. Zúčastnili sa na prednáške o jazyku a kultúre USA, konkrétne o amerických sviatkoch. Na záver mali žiaci kvíz, výhercovia dostali milý darček.

          • Kvizkids vol.9

          • Po dvoch rokoch sme si v pondelok, 20. júna, v priestoroch Štátnej vedeckej knižnice v spolupráci s Alliance Francaise mohli opätovne zmerať sily s ostatnými školami v súťaži Kvizkids, reálie Francúzska. V interaktívnych kvízoch, ktoré pripravil francúzsky lektor Martin Bleyra sme tímovo bojovali a vybojovali z piatich ocenených miest prvé, druhé a štvrté miesto. Naši žiaci opäť raz dokázali získať krásne umiestnenia v tejto súťaži, za čo im gratulujeme 🏆.

          • Koncoročný 3-dňový wellness výlet 9.A

          • Počas uplynulého víkendu sa žiaci 9.A lúčili na ranči Čelienec Ľubietová. Víkend sa niesol v znamení čarokrásnej prírody, oddychu v bazéne a jacuzzi, skvelého domáceho jedla a vzájomnej blízkosti bez wifi. Cvičili sme na koňoch, spoznali náučný chodník banských štôlní, prešli sme niekoľko kilometrov, spoznali krásy obce Ľubietová, hrali bowling a pri večernej oblohe plnej hviezd pozorovali lesnú zver. Bola to skvelá bodka za naším štúdiom.

          • Návšteva Útulku Tuláčik v Brezne

          • Žiaci 6. ročníka stihli ešte pred záverom školského roku aj jednu dobrovoľnícku aktivitu. Navštívili Útulok Tuláčik v Brezne. Tešili sa zo psích miláčikov, ktoré sú umiestnené v útulku a o ktoré sa príkladne starajú v tomto peknom zariadení. Okrem psov tu bolo aj pár morčatiek a mačky. Niekoľko psíkov mohli aj venčiť, a keďže bol veľmi teplý deň, snažili sa s nimi prechádzať hlavne popod stromy. Dobrôtky, ktoré im doniesli, urobili týmto zlatíčkam radosť a ešte im zostalo aj na neskôr.

          • Školský výlet - 8.A

          • Vo štvrtok, 16. júna, sa 8.A „vybrala“ do Bratislavy. Cesta vlakom bola trošku skomplikovaná výlukou a presunom autobusom z Novej Bane do Šale, na spätnej ceste opačne. Našťastie, táto skutočnosť nepokazila dojem z výletu, ktorého náplňou bola návšteva ZOO, pamätníka Slavín a centra mesta. Niektorí spoznali nielen bratislavskú ZOO s jej faunou, ale aj lukratívnu štvrť v okolí Slavína.

          • Cyklovýlet - 7.B

          • V piatok, 17. júna, sme si vyskúšali dopravnú výchovu v praxi, na cyklovýlete z Banskej Bystrice do Slovenskej Ľupče. Cestou sme si všímali dopravné predpisy, riadili sa pravidlami cestnej premávky, vychutnávali sme si pobyt na čerstvom vzduchu a obdivovali krásy našej prírody. Štartovali sme na parkovisku Mičinská, pokračovali sme po novovybudovanej cyklotrase popri Hrone do priemyselného parku, potom do Šalkovej a odtiaľ cyklochodníkom po lúkach a lese až do Slovenskej Ľupče, kde sme vyšli na kopec s hradom Ľupča. Po krátkom oddychu sme sa vybrali na prehliadku hradu, kde sme sa dozvedeli zaujímavé informácie o histórii a súčasnosti hradu. Po prehliadke sme sa spustili späť do dediny, kde sme si dali zmrzlinu a pomaly sme sa pobrali späť do Banskej Bystrice. Náš cyklovýlet "Tour de Ľupča" sa nám páčil a tešíme sa, že sa znovu niekam spoločne na bicykloch vyberieme 🚵.

          • Školský výlet - 6.B

          • 6.B sa vybrala na svojom výlete za históriou. Najprv navštívili Hradné múzeum s interaktívnou - veľmi zaujímavou prednáškou vo Fiľakove. Poznávali toto malebné mestečko a vychutnali si príjemný chládok v tieni stromov v peknom, udržiavanom mestskom parku s kontaktnou miniZOO. Svoj výlet ukončili výstupom na zrúcaninu hradu Šomoška, kde mali možnosť vidieť aj nádherný, svojho druhu jedinečný, kamenný vodopád.

          • Školský výlet - 6.A

          • Začal nám čas školských výletov. 6.A sa v pondelok, 13. júna, vybrala za živou a neživou prírodou. Najprv navštívili Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši. Tu mali možnosť vidieť veľmi hodnotné, interaktívne expozície. Svoj výlet ukončili v ZOOKONTAKT, kde pozorovali život zvierat úplne zblízka. Program zahŕňal komentovanú prehliadku s ošetrovateľmi, ako aj rôzne atrakcie. Žiaci po celom školskom roku, si opäť môžu vytvárať nové, spoločné zážitky na zaujímavých miestach.

          • Literárno-historická exkurzia Modra - Devín - 8. a 9. ročník

          • I keď sa školský rok pomaly chýli ku koncu a žiaci očakávajú letné prázdniny, my sme ešte stihli navštíviť pamiatky týkajúce sa štúrovcov. Literárne múzeum v Modre zasvätené osobnosti Ľudovíta Štúra spolu s pamätnou izbou v nás zanechalo silný dojem. O jeho živote, tvorbe i skone sme sa učili v rámci literatúry a dejepisu, no zažiť tu skutočnú atmosféru, počuť zanietený výklad a vidieť to na vlastné oči, to bol zážitok. Ikea a Avion nás nachovali a mohli sme pokračovať výstupom na hrad Devín, ktorého počiatky siahajú do IX. storočia a je spojený s Napoleonom, ochranou hraníc, archeologickými nálezmi a nádherným výhľadom na Dunaj a Moravu. Výsledkom našej cesty sú zaujímavé referáty.

          • Termosnímkovanie

          • 🔈 Žiaci naprieč celým Slovenskom začali s termosnímkovaním, chcú tak prispieť k zmierneniu klimatickej krízy. 🌪🔥💨Ani my nechýbame! Vybrali sme sa von a termosnímkovali rôzne povrchy. Aj Vy skúste odhadnúť: čo má najvyššiu, najnižšiu teplotu?🌡Termosnímkovanie slovenských žiakov.